Slaappillen zijn bedoeld als een ruggesteuntje in emotioneel zware tijden.
Deze medicatie is tijdelijk bedoeld, echter er zijn enorm veel mensen die er niet meer (makkelijk) vanaf komen. Dit heeft te maken met het feit dat de klachten waarvoor de medicijnen zijn voorgeschreven terugkomen wanneer u ermee wilt stoppen. De ontwenningsverschijnselen zijn identiek. U wordt weer rusteloos, angstig, slaapt slecht en kunt zelfs bibberig en zenuwachtig zijn. Daarbij gaat u twijfelen of u wel weer kan slapen zonder deze medicijnen. U heeft minder vertrouwen en alleen al daardoor komt er meer lading/spanning op het slapen gaan. Juist hierdoor valt u moeilijker in slaap.
Het is moeilijk om dan sterk te zijn, stug door te bijten en er niet weer opnieuw aan te beginnen.
Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo rampzalig. Er zijn immers heel veel lotgenoten in Nederland die dit ook doen. Echter uw lever geeft u hiermee een abonnement op overwerken. Uw lever heeft als primaire functie gifstoffen uit het lichaam te filteren. Wel, dat doet hij zeer goed en adequaat. Hierdoor heeft u na enige tijd geen slaapmiddelen meer in uw bloed, en heeft u een hogere dosis nodig van uw slaapmiddel om goed te blijven slapen. Uw lever herkent de slaapstoffen onmiddelijk als gif en gaat nog harder aan het werk om alles af te voeren, waardoor u weer meer gaat nemen…
Het enige wat u hier aan overhoudt is . . . 2 problemen:
Wij raden u aan af te kicken van de barbituraten, benzodiazepinen (o.a. oxacepam / diazepam) en uw lever rust te gunnen om te herstellen van deze periode. Daarbij kunt u leren weer te vertrouwen op de slaapbehoefte en inslaapmogelijkheden van uw eigen lichaam. De ene persoon zal een wat korter traject hoeven af te leggen als de andere persoon. Maar slapen kun je leren!!!
LEES TIP : Interessant wetenschappelijk proefschrift over slaap.
Ik heb een handig zelfhulpboekje geschreven voor mensen met slaapproblemen. Wilt u hierover meer weten, klik dan hier.
Wellicht herkent u ook andere slaapproblemen