Zweten; soms is het genant, en soms is het vooral lastig.
Overmatig zweten kan om verschillende reden op uw pad komen.
Zweten is een onbewust en automatisch geregeld proces. Het weerspiegelt een stukje van onze gesteldheid. Het lichaam vertelt ons hoe het werkelijk met ons gaat. Door u overmatig te laten zweten wordt uw aandacht gevraagd voor een bepaald probleem. Meestal kent u dit probleem al, maar wilt u er liever niet bij stilstaan en heeft u de neiging het probleem weg te drukken in plaats van onder ogen te zien. Dit kan uw lichaam heel lang tolereren, echter er zijn grenzen.
Door u overmatig te laten zweten heeft u een probleem waarop u geen grip heeft. U kunt het niet wegdrukken, want het is immers een onbewust gestuurd proces! Juist met zo’n ongrijpbare klacht wordt u gedwongen in beweging te komen om iets aan het onderliggende probleem te doen.
Besef wel dat bij intensief sporten en flinke hitte, zweten een heel functionele reactie is van ons lichaam om onze lichaamstemperatuur te bewaken. Deze reden van zweten hoeft u niet te behandelen.
De psychosomatiek therapeut pakt de klacht aan achter de symptomen. U kunt daardoor verwachten dat u een langer bestaand probleem oplost en zich bevrijd voelt van deze (soms jarenlange) bagage.
U denkt functioneler en positiever over uzelf. U kunt beter uw grenzen aangeven in uw belastbaarheid. U voelt weer rust in uw lichaam wanneer u dit nodig heeft, omdat u nu handvaten heeft gekregen die helpen. Interne rust en zelfvertrouwen zijn mooie medicijnen tegen overmatig zweten.
Bij overgangsklachten kunt u verwachten dat het deel van de zweetklacht die niet zuiver uit de hormoonveranderingen voortkomt behandeld kan worden. U zweet dan niet ernstiger dan fysiek noodzakelijk is. De stressfactor die de zaak verergerd wordt weggenomen.
Wellicht herkent u ook andere slaapproblemen