Het zijn objectieve slaapverstoringen (stoornissen) meetbaar met een polysomnografie (PSG) of andere onderzoeksmethoden in een slaapcentrum.
Deze slaapstoornissen worden meestal vastgesteld door een neuroloog, somnoloog (= slaapdeskundig arts), een longarts of een KNO-arts.
Er zijn ook subjectieve / gedragsmatige slaapproblemen. Dat wil zeggen dat je slaapgedrag niet optimaal is, dat je stresst of piekert of dat je het idee hebt slecht te slapen. (gedragsmatige insomnie). Je kunt hierbij denken aan:
Zo worden wederom de Apneu, Restless legs en Parasomnieën genoemd. De stoornis(sen) ligt ten grondslag aan het verstoorde slaappatroon en ze verminderen aanzienlijk de kwaliteit van de slaap.
Bekijk ook dit informatieve artikel met video’s bij de NOS.
Door lichamelijke pijn, opvliegers door de overgang, licht of geluid e.a. is er een slaapprobleem. Alle lichaamsprocessen, zowel op de dag als in de nacht, houden sterk verband met elkaar. Dus wat overdag gebeurt kan grote invloed hebben op de nacht (lees de slaap), en je herkent vast wel dat nachtelijke slaapproblemen grote invloed hebben op je dagelijks leven overdag. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. Het verband met het dagelijks functioneren mag je niet uit het oog verliezen. Goed inzicht verkrijgen in de aard en de ernst van de stoornis is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op je slaapprobleem en er verbetering in te kunnen gaan brengen.